Elbil lading: Sikkert og pålitelig

Er du en av de mange norske bilistene som lader elbilen hjemme? Her får du fem tips for å gjøre elbil lading sikrere og mer effektivt.

Antall elbiler og  hybridbiler som kjører på norske veier er økende. En undersøkelse viser at 96 prosent av elbilistene i Norge lader bilene hjemme. Mens elbilbransjen jubler, får bilister behov får rådgiving om hvordan elbil lading skal håndteres på en sikker, effektiv og pålitelig måte.

Her er noen tips for å sikre ditt hjem i forbindelse med el-bil ladere:

1. Kontakt din installatør og sørg for et riktig dimensjonert elektrisk anlegg!

Lading av ladbare biler er spesielt belastende for det elektriske anlegget fordi store energimengder skal overføres – og gjerne hver natt. Elektriske anlegg i boliger er ikke beregnet for denne belastningen. Vern om din nattesøvn – skaff deg en sikker elbillader!

2. Ikke plugg elbilen rett i en vanlig stikkontakt i garasjen eller via skjøteledning.

Å lade elbilen gjennom et ordinært strømuttak kan sammenlignes med å pumpe bensin gjennom et sugerør. Det går seint og i verste fall vil ikke sugerøret tåle belastningen. Alle elbileiere bør få montert et dedikert ladepunkt sikret med separat strømkurs. Få jobben gjort av en autorisert el-installatør, ikke nøye deg med enklere og mer usikre løsninger.

3. Elbilforeningens klare anbefaling er å bruke en ladeboks med kontrollenheten hengende på veggen eller på en stolpe.

En ladeboks tilkoblet anlegget med en riktig dimensjonert kurs med tilsvarende ledning og jordfeilbryter er et must for en sikker lading av din elbil/hybridbil. Det finens både enkle og smarte elbilladere. De siste fungerer med RFID-brikke og/eller smarttelefon som lett gir mulighet for automatisk ladestrømbegrensning og måling strømforbruk per bruker. De har en innebygd kommunikasjonsmodul (GPRS eller Ethernet-tilkobling) for å koble til overvåking eller ladeoperatør.

4. Sats på en elbillader av kvalitet!

Elbilladeren skal tåle å bli utsatt for mekaniske belastninger og vanninntrenging. Den skal kunne plasseres hvor som helst. Vanlig plassering er rett på husveggen ved gårdsplassen eller i garasjen, hvor det kan være fuktig.

5. Skaff deg en effektiv elbillader!

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) anbefaler Mode 3 med type 2-kontakt eller med fast kabel type 1 eller type 2 for private boliger.

Mode 3 type 2-ladere er bygget for å tåle den høye belastningen ladingen fører til over lengre tid. Et slikt ladepunkt består av en egen ladeboks for veggmontering samt fast eller avtagbar kabel. Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til rundt 2,5 kW per time, kan du lade opptil 22 kW per time med en type 2-kontakt. I følge Nissans hjemmeside vil det i praksis si at mens du med en vanlig stikkontakt trenger ca. 12 timer på å fullade en Nissan Leaf, kan redusere ladetiden til fire timer med en ladeboks på 6,6 kW og en kurs på 40 A.

Hvis du allerede har elbil / plugin hybrid eller vurderer å kjøpe det, få en autorisert gjennomgang av elanlegget ditt og gjør nødvendige oppgraderinger nå!

Kontakt din lokale EL-PROFFEN elektriker idag for mer informasjon om elbil lading